Hae sivustolta:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Leed Platinum

Vastuullista rakentamista ja
kierrätystä

Ympäristöystävälliset ja energiatehokkaat, ennakoivat ratkaisut jo rakentamisvaiheessa vähentävät ympäristökuormitusta. Vuoden 2014 lopulla valmistunut Renorin ja Ilmarisen rakennuttama kauppakeskus Puuvilla on ensimmäinen vanhaan teollisuuskiinteistöön toteutettu kauppakeskus Suomessa, jolle myönnettiin korkeimman platinumtason LEED-ympäristösertifikaatti.

Mikä LEED? LEED on yhdysvaltalaisen U.S. Green Building Councilin (USGBC) kehittämä ja ylläpitämä rakennusten suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon luokitusmenetelmä. Kansainvälisessä LEED-ympäristöluokituksessa (Leadership in Energy and Environmental Design) arvioidaan tilojen, rakennuksen ja rakennushankkeen ympäristökuormitusta. LEED-sertifiointeja myöntää ja niiden käyttöä valvoo riippumaton Green Building Certification Institute.

Sertifioinnin myötä saadaan työkalut rakennuksen kestävään ylläpitoon ja säästöihin muun muassa energiankulutuksessa. LEED-sertifioidut rakennukset käyttävät vähemmän energiaa ja vettä, tuottavat vähemmän jätettä, niiden sisäilman laatu on parempi ja ne kuormittavat yhteisönsä ympäristöä vähemmän

Ympäristösertifikaatin perusteet. Puuvillalla oli jo vuonna 2016 kaikki perusteet saada tämä korkeimman tason ympäristösertifikaatti. Yksi isommista syistä oli kiinteistön energiatehokkuus ja toisena vahvaksi asiaksi nousi kauppakeskuksen jäähdytyksen ja lämmityksen perusta, oma maalämpöjärjestelmä. Sertifikaatin saavuttamiseen vaikuttivat vahvasti myös vettä säästävien vaihtoehtojen valinta ja ympäristöystävälliset pintamateriaalit.

Kauppakeskuksen rakentamisessa käytettiin sekä paikallisia että osin kierrätettyjä materiaaleja ja rakennusjätteen kierrättämiseen kiinnitettiin erityistä huomiota.

Vihreät valinnat osana toimintaa. LEEDS -sertifikaatin vastaanoton jälkeen Puuvilla on valjastanut käyttöönsä maalämpöjärjestelmän lisäksi aurinkovoiman ja parantanut hyvää sisäilmaa entisestään esimerkiksi luopumalla perussiivouksessaan pesuaineiden käytöstä.

Vihreät arvot vaikuttavat olennaisesti kiinteistön jokapäiväiseen päätöksentekoon ja valintoihin.

Skanskan urakoima Kauppakeskus Puuvilla on valittiin vuonna 2013 vuoden paalutustyömaaksi. Valinnan perusteina olivat erityisesti paalutustöiden erinomainen organisointi ja johtaminen sekä sujuva yhteistyö eri osapuolten välillä. Kuvaa klikkaamalla pääset kääntämään historian lehteä taaksepäin ja seuraamaan, miten kauppakeskuksen paalutus eteni.